Nieuws

Riky van Acht schutterskoningin Nijnsel

Riky van Acht is zaterdag 25 september 2022 uitgeroepen tot koningin van handboogschutterij Sint Antonius Nijnsel. Bijzonder is, dat zij deze titel voor de tweede keer in haar 24-jarige schuttersloopbaan behaalde. De eerste keer werd zij koningin in 2004. Voor haar prestatie werd zij getooid met het aloude koningsschild van de schutterij. Ondanks dat de regerende koning Tom van den Brand zijn koningstitel kwijt was, bleef hij zaterdag toch lid van de hofhouding. Na de voorronde eindigde hij in de discipline recurve als vijfde en werd hij zodoende benoemd tot nar van de club.

Vrachtauto

Als beroepsvrachtwagenchauffeur werd Tom met een oude vrachtauto, bestuurd door dochter Marjo, in Schijndel opgehaald. Daar onthaalde Tom zijn clubgenoten op een feestelijke manier.

De strijd

Riky had haar titel niet voor het oprapen. De club heeft een zodanig systeem gemaakt, dat tot en met de laatste pijl alles gevraagd wordt van de deelnemers. Dat bleek zaterdag heel duidelijk. Na de voorronde van 30 pijlen was de stand bij de recurveschutters: Gerrit Swinkels 194, Gerard Kluijtmans 190, Riky van Acht 187, Jan Nolle 168 en Tom van den Brand 136. Johan Schepers deed buiten mededingen mee, maar schoot wel het hoogst: 279 in 30 pijlen. Jan van der Aa scoorde als enige in de discipline longbow 134 punten. Tom mocht volgens het reglement als nieuwe nar niet meer meedingen om de koningstitel en dus gingen vier schutters over naar de strijd om de eretitels.

Eerst moest bepaald worden wie om welke titel mee mocht doen. Gerrit Swinkels wist drie sets van elk 3 pijlen  te winnen van Jan Nolle: 66-44; 6 setpunten tegen 0 setpunten. Riky van Acht was de meerdere over Gerard Kluijtmans: 78-61; 6 setpunten tegen 2 setpunten. De finale om de titel van ridder was voor de verliezers van de setronden: Jan scoorde 71 punten en Gerard 59. Jan behaalde 6 setpunten en Gerard 2 setpunten.

De finale om de koningstitel werd uitermate spannend, want Gerrit en Riky gaven elkaar niet veel toe. Riky won de eerste set in 3 pijlen met 17 tegen 15. Daarna waren beiden gelijk met 16 punten. Gerrit kwam terug met een score van 21; Riky moest met een score van 20 2 setpunten toegeven. In de 4e set was zij met 22 punten weer de meerdere over Gerrit. Deze sloeg in de laatste set genadeloos toe met 24 tegen 6. Gerrit had in totaal 96 punten; Riky 81 punten. Vanwege het gelijke aantal setpunten (5-5) moest een zogeheten shoot-off de definitieve stand bepalen. Daarbij ging het erom wie met één pijl de beste score had. Dat was Riky; zij scoorde een 6 en Gerrit een 5. Daarmee was de strijd beslecht. Secretaris Gerard Kluijtmans had de eer om de versierselen uit te reiken.

De wedstrijddag werd afgesloten met een smakelijk warm en koud buffet van onze hoofdsponsor Slagerij Kluijtmans.

De totale uitslag is:

Klik op deze link: Koningschieten 2022 Alle Rondes

Pieter Breugel

Onze collega’s van Pieter Breugel uit Breugel trokken zaterdag ook in de strijd om de koningstitels. Dit jaar had de club behoorlijk wat jeugd in zijn gelederen gekregen; die waren ook tot mooie prestaties in staat. De schutters hanteerden hetzelfde schema als wij.

Na de voorronde volgde voor de 11 deelnemers de kwalificatieronde voor plaatsing in de halve finale en ultieme finale.

De regerende koning Valentin Pricop wist zijn titel te behouden, ridder Jolanda Rouwendal-Graaf promoveerde naar prins; Jesper van Zon werd ridder. Bas van Zon werd de jeugdkoning. De koningstitel voor de houtschutters bleef in handen van Peter van der Linden. Dochter Sofia Pricop sleepte de koningstitel in de wacht bij de jeugdbarebow.