Onze nieuw koning Tom van den Brand

Tom van den Brand is zaterdag 25 september j.l. koning geworden van handboogschutterij Sint Antonius Nijnsel. Daarvoor werd hij getooid met het aloude koningsschild van de schutterij. Riky van Acht klasseerde zich als prins en Gerard Kluijtmans eindigde als ridder.
De strijd om de koningstitel ging voor Tom niet van een leien dakje. De finalisten moesten in zes sets van elk drie pijlen elkaar af zien te troeven. De eerste set verliep gelijk. De volgende twee sets was Riky met ruime scores (26 en 24) de baas over Tom (20 en 19). Tom liet zich niet zomaar uit het veld slaan en kwam ijzersterk terug met 26 en 26; Riky 17 en 20. Toen stond het dus gelijk met ieder vijf setpunten. Dan volgt er zoals gebruikelijk een shoot-off. Ieder schiet één pijl; de pijl met de hoogste score is winnaar. Dan zijn de zenuwen echt tot het uiterste gespannen. Riky scoorde een 7 en Tom een 8; hij was daarmee de winnaar en werd een waardige opvolger van de vorig jaar overleden jaar overleden koning Toon Relou.

De strijd om de ridder-titel was voor Gerard Kluijtmans. Hij bleef zijn tegenstander, Gerrit Swinkels, overduidelijk de baas door drie van de zes sets te winnen.
De voorronde van 30 pijlen was Gerrit Swinkels duidelijk favoriet (197) gevolgd door Riky van Acht (190) en Tom van van den Brand (190). Johan Schepers was nummer 4 met 187, Gerard Kluijtmans 184, Jan Nolle 144 en Jan van der Aa 77. Jan was na de voorronden als zevende geëindigd en kreeg daarvoor de nartitel.
De daaropvolgende afvalronden sloot Riky af met 61 punten, Tom 55, Gerard 48, Jan Nolle 43 en Gerrit 42 punten. In de halve finalerondes waren Riky en Tom hun tegenstanders (respectievelijk Gerrit en Gerard) overduidelijk de baas door drie sets te winnen.
Pieter Breugel
Sinds 2008 heeft handboogvereniging Pieter Breugel uit Son en Breugel onderdak bij hun Nijnselse collega’s. Ook deze club heeft zaterdag de strijd om de koningstitels gehouden. Daar waren wonderwel de schutters, die nog niet zo lang de sport beoefenen als hun Nijnselse collega’s tot flinke prestaties in staat. Ook hun strijd verliep zoals gebruikelijk volgens het schema van Antonius. Koning werd Valentin Pricop, prins Bas van Zon, ridder Jolanda Rouwendal-Graaf; houtkoning Peter van der Linden; jeugdkoning recurve Jesper van Zon; barebow jeugdkoning Iza van Zon.

De uitslag is te zien onder Uitslag koningschieten.

Het fotoverslag is te zien in het Menu foto’s 2021