Toon Relou nieuwe koning

Toon Relou is zaterdag 20 april j.l. onze nieuwe koning geworden als opvolger van Gerard Kluijtmans. Met deze titel zette Toon een prachtige prestatie neer in zijn 41-jarige schuttersloopbaan. Dat was zeker te danken aan zijn standvastige houding, waarin hij zich door niets en niemand liet beïnvloeden. 
In de voorronde van dertig pijlen zette Toon zijn bedoelingen neer: de hoogste score van de overige deelnemers, 203 punten. De daaropvolgende afvalronden vergden het uiterste van iedereen, want wie in drie pijlen de laagste score had, kon zijn materiaal inpakken. Toon Relou, de gebroeders Tom en Martien van den Brand en Jan van der Aa gingen over naar de halve finale. De echte strijd om de titels ging over vijf sets van elk drie pijlen. Wie met de drie pijlen het hoogst scoorde kreeg twee setpunten. Wie het eerst zes setpunten wist te behalen was winnaar. Martien van den Brand en Jan van der Aa gingen om de titel van ridder. Martien won meteen de eerste twee sets. Jan van der Aa ging met de volgende twee sets aan de haal. In de laatste set scoorde Martien 26 en Jan met zijn kale longbow slechts 10 punten. 

De strijd om de koningstitel ging tussen Tom van den Brand en Toon Relou. Hier gingen de twee schutters tegen elkaar op, want om beurten wonnen zij een set. In de vijfde set moest de beslissing vallen. Die wist Toon met een score van 23 te winnen van Tom die maar 11 punten wist te vergaren. 
Voor Toon was de strijd nog niet gestreden, want als de nieuwe koning moest hij proberen om keizer Gerrit Swinkels van de troon te stoten. Die strijd ging op en af. Na vijf sets hadden zij ieder 5 setpunten. Bij zo’n gelijke stand moet een zogeheten shoot-off de beslissing brengen; de pijl van de schutter die het dichtst bij het midden van het doel komt, is winnaar. Dat was dit keer overduidelijk, want Gerrit scoorde slechts een 2 en Toon een flinke 6. Mocht Toon in de komende twee jaar zijn koningstitel behouden dan is hij de nieuwe keizer. Gerard Kluijtmans kreeg de titel van nar.
De complete uitslag staat in het menu onder Koning schieten uitslag.

Pieter Breugel
De traditionele koningsstrijd bij Sint Antonius had dit jaar een primeur. De schutters van handboogvereniging Pieter Breugel hebben al enkele jaren onderdak in Nijnsel. Ook de schutters van deze club streden zaterdag om de koningstitel. Koning werd wederom André der Kinderen, prins Ariejan de Vroom, ridder Jan Willem Rouwendal. Wicher Fekken werd koning van de houtschutters.

v.l.n.r.: Toon Relou, Tom van den Brand, Martien van den Brand, Gerard Kluijtmans